TOPIC: ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ 15 years 1 week ago #43

• ARGY
  • ARGY's Avatar
  • Fresh Boarder
Γνωρίζει κάποιος πότε πρέπει να κλαδεύεται η γαρυφαλλια και πώς? Επίσης είναι κατάλληλο φυτό για να φυτευτεί στο έδαφος και σε γλάστρα??? :?:
The topic has been locked.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ 15 years 1 week ago #44

• Ωρίων
  • Ωρίων's Avatar
  • Administrator
Καλημέρα ARGY και καλωσόρισες στο φόρουμ του Ανθόκηπου! :D

Ξεκινάω ανάποδα. :P

Η γιαγιά μου εμένα στο χωριό έβαζε Γαρυφαλιές στο χώμα. Είχε ένα παρτεράκι λοιπόν στο οποίο κάθε Άνοιξη φύτευε φυτά που είχε καλλιεργήσει εσωτερικά στο σπίτι. Προσωπικά δεν έχω καλλιεργήσει στο έδαφος αλλά εφόσον το έκανε αυτό η γιαγιά που είχε μάστερ στην κηπουρική :P σημαίνει πως μπορείς να την βάλεις. Πρέπει όμως να προσέξεις διότι δεν είναι ανθεκτική στο κρύο. Ή θα την προστατεύεις ή θα βάζεις μοσχεύματα κάθε χρόνο μέσα για να φυτεύεις νέα έξω διότι η παλιά θα χαλά τον Χειμώνα πιθανότατα.

Φυσικά στην γλάστρα όλα είναι πιο εύκολα στην περίπτωση της Γαρυφαλιάς. Στην χώρα μας είναι γλαστρικό φυτό κυρίως.

Σχετικά με το κλάδεμα αυτό γίνεται διάφορες εποχές ανάλογα με αυτό που θες να κάνεις. Επομένως

1) Η αφαίρεση των ξερών λουλουδιών ακόμα και σε περίπτωση που έχουν "δέσει" καρπό γίνεται όλο τον χρόνο. Είναι απαραίτητο να την κάνεις όχι μόνο για να είναι όμορφη η Γαρυφαλιά αλλά για να είναι υγιής πάνω από όλα και δυνατή για περισσότερες ανθίσεις (να μην χαλά ενέργεια τζάμπα).

2) Η αφαίρεση των βλαστών που α) είναι ξεροί β) είναι άρρωστοι γ) χαλάνε το σχήμα δ) δημιουργούν κακό αερισμό ε) δεν επιτρέπουν να εισχωρήσει το φως στο υπόλοιπο μέρος το φυτού και που ζ) είναι πολυάριθμοι είναι καλύτερο να γίνεται την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο. Στην περίπτωση α αφαιρούμε όλο το νεκρό υλικό αν είναι μικρός πλευρικός βλαστός ή κάνουμε ότι θα κάναμε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δηλαδή κλαδεύουμε ή ως κάποιον οφθαλμό ή ως κάποιον πλευρικό βλαστό και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες δηλαδή η τομή είναι πλάγια με την μύτη να είναι στην πλευρά του οφθαλμού ή του βλαστού.

3) Τέλος η αφαίρεση των πολλών μπουμπουκιών γίνεται την εποχή άνθισης αν θέλουμε μεγαλύτερα άνθη. Είναι προαιρετικό αυτό φυσικά.

Αυτά είναι όλα. Τώρα προσπάθησα να τα συμπυκνώσω όσο μπορώ για να μην σε κουράσω. Αν τα είπα πολύ μαζεμένα και δεν κατάλαβες κάτι να μη διστάσεις να το πεις.

Έχεις γαρυφαλιά ή θες να αποκτήσεις μια;
Με ολάνθιστους χαιρετισμούς, Ωρίωνας.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ 15 years 1 week ago #45

• voula
  • voula's Avatar
  • Junior Boarder
Καλησπέρα και καλώς ήλθες στον ανθόκηπο!
Να συμπληρωσω και γω ότι η γαρυφαλλιά είναι ένα φυτό πολύ εύκολο στην καλλιέργεια, με λίγες απαιτήσεις. Με ελάχιστη φροντίδα δίνει πάρα πολλά άνθη. Εγώ τις έχω σε γλάστρα και μου δίνουν τόσα άνθη ώστε να κόβω και να βάζω και μέσα στο σπίτι σε βάζο.
Σε ότι αφορά το κλάδεμα, αν έχεις την αναρριχώμενη γαρυφαλλιά σίγουρα θα χρειαστεί κλαδέματα γιατί έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και θέλει διαμόρφωση και στήριξη για να μην κρεμασουν τα κλαδιά της και σπανε. ;)

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ 15 years 1 week ago #46

• Ωρίων
  • Ωρίων's Avatar
  • Administrator
Σωστή η Βούλα. :) ;)

Τώρα με τις Γαρυφαλιές σας με κάνατε να θέλω κι εγώ μια. Αλλά θέλω τις αρωματικές (αυτές των νεκροταφείων :lol: ) όχι τις άλλες που έχουν κατακλύσει τον τόπο. :P

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ 15 years 1 week ago #47

• voula
  • voula's Avatar
  • Junior Boarder
Γιώργο έλα να σου δώσω κλαδάκι να βάλεις. Το ροζ σου κάνει; Εμένα πάντως είναι αρωματικές και μάλιστα η μια έχει διαφορετικό άρωμα απο την άλλη.Τώρα θα μου πεις πως γίνεται αυτό...

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ 15 years 1 week ago #50

• Ωρίων
  • Ωρίων's Avatar
  • Administrator
όχι γίνεται γιατί να μη γίνεται;
Θα πάρω ευχαρίστως όταν σε δω! :oops: :mrgreen:
Time to create page: 0.159 seconds